Oude kerk Charlois

Zondag 11 november 20.15 uur, Oude Kerk Charlois (Charloisse Kerksingel 35 te Rotterdam)
GRATIS TOEGANG
U kunt de bijzondere concerten bijwonen zonder entree te betalen. Een gift na afloop is echter welkom en nodig om de onkosten te dekken. Wees welkom! Het is niet nodig om te reserveren.

PROGRAMMA
Johannes Brahms: strijksextet nr. 1 in Bes, opus 18
Piotr Iljitsj Tchaikovsky: strijksextet in d “Souvenir de Florence”

HET ROMANTISCHE SEXTET
Tijdens de eerste concerten van het nieuwe seizoen van de Rotterdam Chamber Music Society zetten we het romantische strijksextet (2 violen, 2 altviolen en 2 celli) in het zonnetje.
Om uit de schaduw van Beethoven te treden koos Johannes Brahms voor het zeldzamere strijksextet als genre voor zijn eerste kamermuziekcompositie voor strijkers. Hij componeerde zijn strijksextet in Bes (opus 18) in de zomer van 1860 op 27-jarige leeftijd. Het is een stralend sextet met een grote rijkdom aan melodieën, veelal doorspekt met volksmuziek. Piotr Iljitsj Tchaikovsky schreef zijn strijksextet “Souvenir de Florence” op het einde van zijn leven. De titel verwijst naar de stad waar hij begon met de schetsen voor dit werk. Ondanks de toonsoort (d klein) is het een levendige, zorgeloze en virtuoze compositie. Er staat u een meeslepende, romantische avond te wachten!

JONGE MUSICI OP WEG HELPEN NAAR EEN PROFESSIONELE CARRIÈRE
“Jonge musici de kans geven om meer podiumervaring op te doen met kamermuziek”. Dit was vijf jaar geleden de drijfveer voor Julien Hervé, soloklarinettist van het Rotterdam Philharmonisch Orkest (RPhO), om de Rotterdam Chamber Music Society (RCMS) op te richten. Julien Hervé: “Jonge musici krijgen niet voldoende de kans om podiumervaring met kamermuziek op te doen. Door hen aan ons te binden kunnen we prachtige programma’s neerzetten, hen de kneepjes van het vak bijbrengen en samen toewerken naar concerten. Deze ervaring is voor hen van levensbelang, maar voor ons ook: we bereiden immers onze collega’s van de toekomst voor op hun professionele carrière!”.  De eredirigent van het RPhO, Yannick Nézet-Séguin, juicht dit initiatief van harte toe. Hij is ereambassadeur van de Rotterdam Chamber Music Society.