Studio Heer Danielstraat

Studio’s Heer Danielstraat
Adres : Heer Danielstraat 29, 3073 DC Rotterdam

Open studio’s: Zaterdag 18 & Zondag 19 November 2017 van 13.00 t/m 18.00 uur

Studio’s Heer Danielstraat vormen een bijzonder ateliercomplex waar verschillende kunstenaars hun werkplek hebben gecreëerd. Tijdens het weekend van South Explorer stellen de volgende 9 kunstenaars hun studio open voor het publiek:

Douwe Halbertsma, Bima Engels, Femke Gerestein, Peter Hengst, Sonia Rijnhout, Yvonne Beelen, Daniella Wesseling, Ries Groen en Rik Davids.

Verder exposeren de volgende 6 gastkunstenaars een werk in de studio van Bima Engels:

Astrid de Pauw, Johan van Oord, Karin Rianne Westendorp, Jos van den Heuvel, Yoshiyuki Koinuma en Funda Baysal

Event: Kom ook zeker naar proefles olieverfschilderen , verzorgd door Peter Hengst op Zondag 19 November van 16.00 tot 17.30 uur.

Basiskennis in schilderen gewenst.

Materiaalkosten 8,- Euro.

Max 6 personen.

Opgeven nodig op : peterhengst63@gmail.com

U bent van harte welkom. Er is een drankje en hapje en heel veel mooi werk.

Achtergrondinformatie van de kunstenaars die hun studio openstellen en de websitevermelding van de 6 gastkunstenaars:

 

Douwe Halbertsma: http://www.douwehalbertsma.nl

      

Douwe Halbertsma (1980 ) is een kunstenaar die woont en werkt in Rotterdam.

Hij maakt sculpturen en werkt in de openbare ruimte en heeft diverse opdrachten      opdrachten gerealiseerd, zowel in de publieke ruimte als voor particuliere opdrachtgevers. Als beeldhouwer kijkt Douwe met een frisse blik naar de traditie, maar refereert net zo makkelijk aan strip en andere beeldculturen.

Zijn fascinatie voor de formele mogelijkheden en beperkingen van het medium gaat altijd gepaard met een relativerende humor die zijn beelden lucht geeft. Zo blijft het spel met de fundamentele begrippen van de beeldhouwkunst geen abstract begrip maar krijgt het altijd een gevolg in de betekenis van zijn beelden.

 

Bima Engels :http://www.bimaengels.com

Het uitgangspunt van Bima Engels is het schilderen van kosmische ruimten

Zijn kleur gebruik , het ritme van de verf en zijn vermogen om ruimte te creëren op het doek , nemen  de toeschouwer mee in zijn gigantische , abstracte vergezichten .                                  Ook het enorme formaat van zijn doeken versterkt dit effect. .                                          Belangrijke bronnen van inspiratie zijn de Hollandse luchten, ruimtefoto’s van NASA en Oosterse schilderkunst.

Tijdens South Explorer zal hij een nieuwe werken tonen .Naast zijn eigen werk toont Bima Engels ook de werken van 6 kunstenaars in zijn studio , zodat er een dialoog ontstaat tussen de verschillende werken in zijn atelier.

 

Femke Gerestein :http://www.femkegerestein.nl

Zonder titel grafiet en kleurpotlood op papier 91 cm x 59,5 cm , 2017

Door Femke Gerestein’s lichaam nu direct op papier af te drukken heeft zij zich bevrijd van haar vroegere zelfopgelegde regels en de afhankelijkheid van foto’s en grids. Haar nieuwe werken zijn gemaakt met de meest directe en dynamische actie mogelijkheid om tekens en sporen af te drukken, bewegingen en gestes vast te leggen en incidentele ophopingen van grafiet te registeren. Door haar lichaam binnen haar tekenpraktijk als een delicate uitbreiding van haar materiaal te gebruiken is zij erin geslaagd de tekeningen te beleven op een uitzonderlijke suggestieve wijze.

Tekst : Jan de Nys

 

Peter Hengst:http://www.peterhengst.nl

       

Het werk van Peter Hengst kenmerkt zich door zijn technische vaardigheid het lichtspel tot in detail te vangen. Na een periode van het zich verdiepen in de portretschilderkunst verkent hij nu andere wegen waarbij hij meer uitgaat van een vooropgesteld thema. Daarbij laat hij zich inspireren door bijvoorbeeld een gedicht, of taferelen in zijn woonomgeving. Door de kennis van oude schildertechnieken krijgt zijn werk een nog sterkere werking. De door hem zelfgemaakte foto’s dienen als voorbeeld en worden vaak voorbewerkt op de computer. Het uiteindelijke resultaat komt door een gelaagd schilderproces tot stand.

 

Sonia Rijnhout :  http://www.soniarijnhout.nl

   

Vanaf het begin van mijn kunstenaarschap ontwikkel ik structuren waarin met behulp van toeval beeldvormen: lijnen, geometrische vormen, pictogramachtige tekens, letters, woorden, in een ordening een plaats vinden. Zowel de ordening als de beeldvormen kunnen een symbolische betekenis inhouden.

Vanaf 2009 werk ik aan een reeks schilderijen en tekeningen waarin ik onderzoek hoe door middel van een quasi-spontane verstrooiing van objecten, kleur, licht en zintuiglijke ervaringen van “natuur” het begrip “ruimte” kan worden gerepresenteerd.

De waarneming en de gewaarwording van het Hollandse landschap en luchten daarboven vormen daartoe een aanleiding. Uit de serie waaraan ik momenteel werk  (Cosmos Factory) toon ik enkele schilderijen en tekeningen die gelijktijdig zijn ontstaan.

 

Yvonne Beelen : http://www.ytopia.nl    &  http://www.collectiony.earth

      

Yvonne Beelen is fotograaf , concept ontwerper en theatermaker.

Met haar performance groep Ytopia maakt ze interactieve slaapvoorstellingen , site – specific performances en mobiele installaties over essentiële humane thema’s zoals intimiteit , aandacht en oorsprong .                                                                                                                      Daarnaast geniet ze internationale bekendheid met haar werk over  “het meest vrouwelijke lichaamsdeel “, waarmee ze exposeerde o.a. in Frankrijk , Estland en Japan .

 

Daniella Wesseling :http://www.daniellawesseling.nl

 

 

Ries Groen : https://www.facebook.com/ries.groen

   

Mysteries als passie

Primitieve sciencefiction

De zoektocht naar antwoorden

Ries Groen , Heer Danielstraat 29-1 ( atelier ) Rotterdam

 

Rik Davids : http://www.rikdavids.nl

 

Kijk ook zeker naar de websites van de 6 gastkunstenaars :

 

Astrid de Pauw : http://astriddepauw.nl

 

Tijdens mijn studie autonome beeldende kunst ontwikkelde ik een voorliefde voor tekenen. De tekeningen maak ik zowel op papier als op canvas in klein en groot formaat. Ik werk langere tijd aan een beeld waarin ik lijnen trek, verplaats, laat dwalen, laat opkomen en weer verdwijnen. De tijdspanne is bepalend voor wat er te zien is, waarbij briefjes met schetsen , ideeën , aantekeningen en collages zich opstapelen als ware het script van de tekening. Mijn tekeningen kan je zien als een filmisch  beeld, waarin ik de voor mij juiste “still “heb gevonden. Een verstilling van mensen om mij heen die ik dagelijks in hun vele verschijningsvormen ervaar.

 

Johan van Oord :  https://youtu.be/WcrLtfgZVVQ

 

Karin Rianne Westendorp: http://karinrianne.nl

Karin Rianne Westendorp studeerde in 2010 af aan de kunst academie AKI / ArtEZ Enschede. Haar werk nodigt uit om meer dan eenmaal te kijken. Ze maakt voornamelijk tekeningen en abstracte video’s / animaties. Haar tekeningen lijken op landschappen bestaande uit delicate lijnen. Bij haar tekeningen maakt ze meestal eerst haar papier zwart met houtskool. Daarna tekent ze met verschillende soorten gummen ( en soms ook andere tekenmaterialen )

Bij haar abstracte animaties combineert ze digitaal meerdere animaties / video’s ( getekend met houtskool of geschilderd op glas )                                                                                                            Om composities , lagen , vormen , diepte en bewegingen te onderzoeken.

 

Jos van den Heuvel : http://josvandenheuvel.com

Het onderwerp van mijn schilderijen wordt gevormd door een combinatie van werkelijkheid en fictie. Het zijn natuurlijke landschappen waarin experimentele objecten een plaats krijgen.      De landschappen zijn niet naar de waarneming geschilderd , maar bestaan alleen in de verbeeldingswereld van het schilderij.

 

Yoshiyuki Koinuma :https://www.works.io/yoshiyuki-koinuma

Het werk van Yoshiyuki Koinuma ( 1982 , Japan ) is beïnvloed door computer games , natuur , dieren , Science Fiction en de Japanse cultuur. Yoshiyuki Koinuma nodigt de toeschouwer uit om zijn fantasie te gebruiken waardoor verbeeldingskracht wordt wakker geschud in iemand.

Tijdens een residentie in Leipzig koos hij radicaal om alleen op papier te schilderen.                  Hij voelt zich een visser en het papier is een rivier of een zee vol met dieren.

 

Funda Baysal : https://funda-baysal.com

 

Funda Baysal geboren in 1990 in Ankara , Turkije studeerde in 2012 af van Hacette Universiteit , met een bachelor in Kunst en Keramiek & Glas .                                                                            Tijdens haar Master verbleef zij in Escuela de Arte Superior de Cerámica in Valencia , Spain . Funda Baysal is een keramist en model maker die zich gevestigd heeft in Rotterdam.

Hoe kan een volgorde van eenvoudige , ruimtelijke  lijnen een spel van diepte en plannen creëren ?

De kern hoofdtrek om dit te bereiken schuilt in de visuele fouten die op een bewuste en trefzekere wijzen door de kunstenaar worden aangebracht  op de buitenkant van de keramieken werken . Hoerdoor verrast Funda Baysal de toeschouwer.                                           Dit opvallende kenmerk roept  visuele illusies op , die compositorisch samenvallen met de geometrisch vormen en opvallende kleuren van haar keramieken werken.